Ιστορία μυστηρίου
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς "Ν. Τσοποτός" (πρωην 28 Πειραματικά Ολοήμερα)
ΙΝFΟ
Βασίλης Βρεττός, «Οι μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης», εκδ. Άγρα, σελ. 156.«Αν κατακτήσεις το μάρμαρο, κάνεις θαύματα»
Φωτογραφική έκθεση εγκαινιάζεται απόψε στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13, τηλ. 210-3614.143). Έως τις 9 Ιανουαρίου.
Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως το πηγάδι βρισκόταν στην αυλή ενός πολυτελούς ρωμαϊκού οικοδομήματος, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Εκεί άρχισε να αποκαλύπτεται το πλαίσιο (η «μπορντούρα») του ψηφιδωτού δαπέδου ενός μεγάλου δωματίου του οικοδομήματος, που είναι διακοσμημένο με βλαστόσπειρες και κισσόφυλλα. Μέχρι σήμερα έχει έρθει στο φως και καθαριστεί το 1/4 του ψηφιδωτού, το οποίο ο κ. Κουτσουμανής εκτιμά πως θα περιέχει κάποια παράσταση με τον Διόνυσο. «Αν κρίνουμε από τα κισσόφυλλα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον Διόνυσο στην κεντρική παράσταση του ψηφιδωτού», μας είπε ο αρχαιολόγος, ο οποίος έχει διακόψει την αρχαιολογική έρευνα, έχει σκεπάσει τα ευρήματα για να τα προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες και αναμένει με αγωνία να έρθει το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να ξαναπιάσει τη σκαπάνη. Το ψηφιδωτό χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ. αιώνα και είναι της ίδιας εποχής με άλλα δύο που βρέθηκαν σε παλιότερες ανασκαφές σε παρακείμενο κτιριακό συγκρότημα, τη «Λήδα με τον κύκλο» και τους «δώδεκα άθλους του Ηρακλή». Το δωμάτιο έχει διαστάσεις 3,80Χ6 μέτρα και δύο εισόδους. «Είναι ένα σπάνιο εύρημα, γιατί δείχνει ότι το οικοδόμημα αυτό δεν ήταν κοινών θνητών. Η ήταν ένας δημόσιος χώρος ή κάποιος επιφανής έμενε εδώ», είπε ο κ. Κουτσουμανής, που ζει έντονα κάθε στιγμή της διαδικασίας και ανυπομονεί για την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στο σύνολό του. «Τα συναισθήματα είναι έντονα, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να μη βιαζόμαστε», τόνισε. Η ανασκαφή έγινε σε βάθος 3,5 μέτρων σε διαταραγμένη επίχωση, με σημαντικά ευρήματα στο εσωτερικό της, κάτι που έκανε απαγορευτική τη χρήση εκσκαφέα. «Με τον κασμά και το φτυάρι τα βγάζουμε έξω και όλη η επίχωση κοσκινίζεται με κόσκινο των 7 χιλιοστών ώστε να συλλέγονται τα πάντα. Στα έως τώρα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται πλήθος κοσμημάτων, νομισμάτων, κεραμικών, μέχρι και μία χάντρα από κεχριμπάρι, που έρχεται από τη Βαλτική.
Σημαντική πόλη
Η Πλωτινόπολη, που ίδρυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός, δίνοντάς της το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης, αποτελούσε σημαντική πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και κυρίως ο μεγάλος αριθμός νομισμάτων από όλες τις γνωστές αρχαίες πόλεις. Οπως αναφέρει ο κ. Κουτσουμανής, αποτελούσε λιμάνι-σταθμό της ποτάμιας διαδρομής από το Δέλτα του Εβρου έως τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Καθώς ελληνοαγγλική αποστολή που επισκέφτηκε την τοποθεσία το καλοκαίρι απαντά καταφατικά στο ερώτημα και η ανακοίνωσή τους δημοσιεύεται στον χθεσινό «Ιντιπέντεντ», ανοίγει, ευτυχώς, ξανά η συζήτηση για το άλυτο βασανιστικό δίλημμα αιώνων: Υπάρχει πράγματι ο Λαβύρινθος της μυθολογίας; Είναι αυτός στη Γόρτυνα που οι ντόπιοι αποκαλούν εδώ και αιώνες «η Λαβύρινθος» ή βρίσκεται στην Κνωσό; Και ποια ήταν η χρήση της κατασκευής του Δαιδάλου όπου ζούσε ο Μινώταυρος κι όπου ο Θησέας βοήθησε την Αριάδνη να ξετυλίξει τον μίτο; Πριν απαντήσουμε στα ερωτήματα, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αρχίσει η σοβαρή αναζήτηση και ανασκαφή που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο Νίκολας Χάουαρθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της αποστολής επισημαίνει στο χθεσινό δημοσίευμα τον κίνδυνο να χαθεί η Γόρτυνα από την ιστορία του Λαβυρίνθου λόγω της υπερισχύουσας θέσης που κατέλαβε η Κνωσός στον θρύλο, τον οποίο ανακατασκεύασε ο πλούσιος Αγγλος αρχαιολόγος Αρθουρ Εβανς (πραγματοποίησε ανασκαφή στην περιοχή από το 1900 έως το 1935), λέγοντας ότι ο μινωικός Λαβύρινθος είναι το πολυδαίδαλο και αχανές παλάτι της Κνωσού. «Οι άνθρωποι έρχονται όχι μόνο για να δουν τα επίμαχα ερείπια ανασκαμμένα και ανακατασκευασμένα από τον Εβανς, αλλά παράλληλα αναζητούν τη σύνδεση με το μυθικό παρελθόν της Εποχής των Ηρώων. Είναι ντροπή που σχεδόν η πλειονότητα των επισκεπτών δεν έχει ακούσει ποτέ για τις άλλες πιθανές «τοποθεσίες» του μυθικού Λαβυρίνθου», λέει ο Νίκολας Χάουαρθ. Μπαίνοντας «στην» τεραστίων διαστάσεων «Λαβύρινθο» της Γόρτυνας στη Μεσαρά, οι ερευνητές της Οξφόρδης μαζί με τους αρχαιολόγους της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ανακάλυψαν ότι αρχαιοκάπηλοι πρόσφατα είχαν επισκεφθεί το σύμπλεγμα σπηλαίων κι ετοιμάζονταν να βάλουν δυναμίτη σε κάποια από τις εσωτερικές αίθουσες ελπίζοντας ότι θα ανακαλύψουν έναν κρυμμένο θησαυρό. Επίσης, το φθινόπωρο του 1944 οι Γερμανοί ανατίναξαν την είσοδο του σπηλαίου, με καταστροφικό αποτέλεσμα.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Ο Χάουαρθ ενισχύει την επιχειρηματολογία του: «Μπαίνοντας στα Σπήλαια του Λαβύρινθου είναι εύκολο να νιώσεις ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος όπου μπορείς εύκολα να χαθείς. Η υπόθεση του Εβανς ότι το παλάτι της Κνωσού είναι ο Λαβύρινθος, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό».
Ομως το επιχείρημα αντικρούεται από τον Αντριου Σέπλαντ, επιμελητή του τμήματος Ελληνικής Εποχής του Χαλκού στο Βρετανικό Μουσείο: «Πιστεύω ότι η Κνωσός έχει μεγαλύτερες αξιώσεις γιατί βασίζεται περισσότερο στην κλασική παράδοση παρά στη μεταγενέστερη παράδοση των περιηγητών. Η Κνωσός αναφέρεται στον Ομηρο. Αν ο Λαβύρινθος υπήρξε στην πραγματικότητα, ήταν με τον τρόπο που μια τοποθεσία σαν την Κνωσό μεταβιβάστηκε αργότερα στον ελληνικό μύθο».
Ο Γιώργος Πατρουδάκης, διευθυντής των περιοδικών «Εxplore Νature» του «Εθνους» και «Κρητικό Πανόραμα», που έχει φιλοξενήσει εκτεταμένα αφιερώματα για τον Λαβύρινθο της Γόρτυνας, πιστεύει ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν ήταν ή δεν ήταν ο Λαβύρινθος, αν δεν προηγηθεί ανασκαφή. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ως τώρα επισταμένη αρχαιολογική ανασκαφή στο σπήλαιο.
Οσο για την αρχαιολογική ανακοίνωση, θεωρεί ότι έχει γίνει «πολύ πρόχειρα -με μια απλή επίσκεψη, χωρίς έρευνα και κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού. To σημαντικότερο είναι ότι ο λαβύρινθος καταρρέει και κανείς δεν ενδιαφέρεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Για το μήνα Οκτώβριο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε:
Την Πέμπτη στις 24 Οκτωβρίου του 1929, ο πανικός είναι η τελική κατάληξη της προϊούσας οικονομικής κρίσης στην Wall Street. Οι μετοχές υποχωρούν κατά 30%, 12 εκ. μετοχές αλλάζουν χέρια και αρχίζει η μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια ιστορία η οποία δεν θα ολοκληρωθεί παρά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ανάγκες του πολέμου ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο την οικονομία.
Την 1η Οκτωβρίου του 1949, στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, ο Μάο Τσετούνγκ ηγέτης των Κινεζών κομουνιστών, αναγγέλλει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είναι η κορύφωση μιας νικηφόρου πολυετούς εκστρατείας των Κινέζων κομουνιστών για την κατάκτηση της εξουσίας και την επιβολή του κομουνιστικού καθεστώτος, που τυπικά, υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα. Σήμερα, όπου η Κίνα είναι πλέον μια από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και με λαμπρές προοπτικές.
Στις 7 Οκτωβρίου του 1949, ιδρύεται η Γερμανική Δημοκρατική Πολιτεία, η Ανατολική Γερμανία, δηλαδή το κομμάτι το οποίο κατείχε η Σοβιετική Ένωση μετά τον πόλεμο και την ήττα της χώρας, το 1945. Το δυτικό μέρος που το κατείχαν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, ήταν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τα δύο γερμανικά κράτη συνυπήρξαν πότε αντιτιθέμενα πότε συνεργαζόμενα μεταξύ τους, μέχρι το 1990 που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απορρόφησε ουσιαστικά την Γερμανική Δημοκρατική Πολιτεία, αυτό που ονομάζουμε γερμανική επανένωση.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1949, ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ, μεταδίδει την απόφαση της ηγεσίας του για την πολιτική παύση του Εμφυλίου Πολέμου με την περίφημη φράση : Το όπλο παραπόδα. Είναι μια απόφαση η οποία έρχεται έπειτα από την στρατιωτική ήττα της κομουνιστικής Αριστεράς, τον Αύγουστο του 1949 στον Γράμμο και στο Βίτσι.
Την 1η Οκτωβρίου του 1979, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται τη Μόσχα όπου συνομιλεί κυρίως με τον ομόλογό του Αλεξέι Κοσίγκιν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο. Είναι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Σοβιετική Ένωση και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ελλάδα, που ανήκει στον δυτικό κόσμο και την ηγέτιδα δύναμη του τότε ανατολικού συνασπισμού, την Σοβιετική Ένωση.
Μάθετε περισσότερα...
Το εθνόσημο της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν το εθνικό σύμβολο της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και χρησιμοποιούνταν σε όλα τα επίσημα έγγραφα, τα στρατιωτικά ενδύματα, τα σώματα Ασφαλείας καθώς και πάνω στη σημαία της. Το εθνόσημο που βασιζόταν στο μοτίβο των χωρών του Ανατολικού Συνασπισμού, απεικόνιζε μέσα σε κόκκινο πλαίσιο το σφυροδρέπανο σε παραλλαγή. Το σφυρί υπήρχε σε όρθια θέση, ενώ αντί για το δρεπάνι υπήρχε στη θέση του ο διαβήτης, που συμβόλιζε την έμφαση στην πρόοδο της χώρας στις επιστήμες και στα γράμματα. Περιμετρικά του εθνοσήμου, υπήρχαν τα στάχυα και στη βάση του υπήρχε κορδέλα με τα γερμανικά χρώματα. Το εθνόσημο αυτό χρησιμοποιήθηκε από την ίδρυση της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949 αρχικά διαφοροποιημένο (πήρε την τελική του μορφή το 1955) μέχρι την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Πηγή: http://upload.wikimedia.org
Το εθνικό έμβλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (中华人民共和国国徽) περιέχει ένα συμβολισμό της Πύλης της Τιεν Ανμέν, της Απαγορευμένης Πόλης από την Πλατεία της Τιεν Ανμέν, στο Πεκίνο σε κόκκινο κύκλο. Πάνω από αυτό το συμβολισμό είναι τα πέντε αστέρια που βρίσκονται στη Σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τα πέντε αστέρια εκπροσωπούν την ένωση των κινέζικων λαών (ουσιαστικά η ένωση των πέντε κύριων εθνοτήτων ή κατά άλλους των πέντε κοινωνικών τάξεων). Ο κύκλος περιέχει σε άκρο στάχυα από σιτάρι και συμβολίζει έτσι τη φιλοσοφία του Μάο Τσε Τουνγκ για μια γεωργική επανάσταση. Στο κέντρο του κάτω μέρους του άκρου βρίσκεται ένας οδοντωτός τροχός, σύμβολο των εργατών στις βιομηχανίες. Τα ανωτέρω εκπροσωπούν τον επαναστατικό αγώνα των Κινέζων από την εποχή του Κινήματος της 4ης Μαΐου και το συνασπισμό του προλεταριάτου, οι οποίοι πέτυχαν να ιδρύσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το έμβλημα σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Λιανγκ Σιτσένγκ και καθιερώθηκε ως εθνικό σύμβολο στις 20 Σεπτεμβρίου 1950, από την κεντρική κυβέρνηση.
Πηγή: http://upload.wikimedia.org
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η σημαντικότερη επέτειος για αυτό το μήνα Σεπτέμβριο, είναι η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 70 χρόνια. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, όταν η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η οποία είχε αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αιτίες του πολέμου αυτού, ήταν οι ρυθμίσεις που είχε επιβάλλει στους ηττημένους του Ά Παγκοσμίου Πολέμου η Συνθήκη των Βερσαλλιών και οι προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, να καταστούν μεγάλες δυνάμεις, κάτι βεβαίως που δεν το ήθελαν κυρίως η μεγάλη αποικιακή δύναμη τότε η Βρετανία και η Γαλλία. Η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, γιατί διαπίστωσαν ότι η επιθετική πολιτική του Χίτλερ, συνεχιζόταν και δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάληψη της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας. Η επίθεση κατά της Πολωνίας προκάλεσε τον πόλεμο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία είχαν εγγυηθεί την ακεραιότητα της Πολωνίας έναντι εισβολέως. Βεβαίως αυτό ήταν ένα πρόσχημα, δεν ήταν θέμα αρχής και αυτό γιατί μερικές εβδομάδες αργότερα η Σοβιετική Ένωση εισέβαλλε και αυτή στην Πολωνία κατακτώντας τις ανατολικές της περιοχές, αλλά ούτε η Βρετανία και πολύ περισσότερο η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν ένα πρόσχημα όμως για να σταματήσει η επεκτατική πολιτική της Γερμανίας. Ο καταρχήν αυτός Ευρωπαϊκός πόλεμος, κατέστη Παγκόσμιος, αφού μετά την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, στις 6 Δεκεμβρίου του 1941, ενεπλάκησαν και οι δυο αυτές μεγάλες δυνάμεις στον πόλεμο αυτό. Τα πρώτα χρόνια και μέχρι το 1942, οι δυνάμεις του Άξονα, δηλαδή η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία σημείωναν επιτυχίες, κυρίως η Γερμανία. Η Ιταλία δεν μπόρεσε να σημειώσει επιτυχίες, καθώς ο Μουσολίνι "έσπασε τα μούτρα του" στα Ηπειρωτικά βουνά, αλλά και στην Αφρική. Από την άλλη πλευρά στον Ειρηνικό, η Ιαπωνία σημείωσε μεγάλες προόδους τα χρόνια εκείνα, αλλά από το 1942 και μετά τουλάχιστον για τη Γερμανία, η τροπή των πραγμάτων ήταν αρνητική. Η απόβαση των Αγγλοσαξόνων στη Βόρειο Αφρική, το Νοέμβριο του 1942 και η ήττα των Γερμανών στο Στάλιγκραντ, το Φεβρουάριο του 1943, σήμαναν την αρχή του τέλους της πολεμικής προσπάθειας του Χίτλερ. Το τέλος αυτό, ήρθε στις 8 Μαϊου του 1945 όταν κατεστραμμένη πλέον η Γερμανία και οι Γερμανοί, αλλά όχι οι γερμανικές επιχειρήσεις, συνθηκολόγησε άνευ όρων με τους Συμμάχους και τη Σοβιετική Ένωση. Η Ιταλία είχε βγει πιο νωρίς από τον πόλεμο, μετά την ανατροπή του Μουσολίνι στις 25 Ιουλίου του 1943. Λίγες εβδομάδες μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ανακοινώθηκε η ανακωχή μεταξύ Συμμάχων και Ιταλίας, η οποία είχε ήδη υπογραφεί από τις 3 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της Ιαπωνίας, ο πόλεμος συνεχίστηκε και έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, όταν συνθηκολόγησε και η Ιαπωνία μετά και την ρίψη των δύο ατομικών βομβών, τον Αύγουστο του 1945 στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αιματηρότατος, καθώς έχει υπολογισθεί πως τα θύματα ανήλθαν στα 53 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο φόρο αίματος τον πλήρωσαν η Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία και αναλογικά, σε σχέση με τον πληθυσμό δηλαδή, επίσης η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα. Από τον πόλεμο αυτό βγήκε μεν ηττημένη η Γερμανία και η Ιαπωνία, αλλά οι δύο μεγάλες αποικιακές δυνάμεις, η Βρετανία και η Γαλλία, είδαν τις αποικιακές τους αυτοκρατορίες να αποσυντίθενται. Οι κατακτήσεις κυρίως των Ιαπώνων στην Ν.Α. Ασία, έδωσαν νέο αέρα στα κινήματα εθνικής απελευθέρωσης, αμέσως μετά τον πόλεμο, βάζοντας σε δυσκολία τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ολλανδούς στην Ινδονησία και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 στην Αφρική. Έτσι λοιπόν ηττήθηκε μεν η Γερμανία και η Ιαπωνία, αλλά οι δυο αυτοκρατορικές δυνάμεις έπαψαν να είναι αυτοκρατορίες. Δύο νέες δυνάμεις αναδείχθηκαν από τον πόλεμο αυτό, οι ουσιαστικοί νικητές του πολέμου αυτού, οι ΗΠΑ που οι στρατιώτες τους για δεύτερη φορά μέσα στον 20ο αιώνα είχαν περάσει τον Ατλαντικό, για να βοηθήσουν τους δυτικούς συμμάχους και η Σοβιετική Ένωση. Η κυριαρχία των δύο υπερδυνάμεων πάνω στην Ευρώπη, για μεν τη Σοβιετική Ένωση κράτησε μέχρι το 1989, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η αμερικανική υπερδύναμη παραμένει προς το παρόν η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο. Είπαμε προηγουμένως ότι τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν υπολογισθεί στα 53 εκατομμύρια θα πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι στο πλαίσιο αυτού του πολέμου εντάσσεται, όχι βεβαίως ως αναγκαιότητα πολεμική, αλλά ως ένας παροξυσμός του αντισημιτικού πνεύματος στην Ευρώπη, ο αφανισμός εκατομμυρίων Εβραίων και όχι μόνο, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, στα γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά τα οποία θανατώθηκαν, όχι γιατί έπραξαν κάτι ή αντιστάθηκαν, αλλά, γιατί γεννήθηκαν Εβραίοι και αυτό είναι το πρωτοφανές και το μεγάλο γεγονός, σε ότι αφορά την τύχη του ανθρώπου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κίνημα στο Γουδί: Η σημαντικότερη επέτειος γεγονότων του 20ου Αιώνα για αυτό το μήνα Αύγουστο είναι ένα ελληνικό γεγονός. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για το Κίνημα στο Γουδί. Τη νύχτα της 14ης προς τη 15η Αυγούστου του 1909 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του πεζικού και του πυροβολικού, στρατοπέδευσαν στο στρατόπεδο στο Γουδί και απείλησαν να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά τους, τα οποία επικεντρώνονταν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του στρατού και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων και σε αλλαγές που αφορούσαν θέσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατού. Αυτό ήταν το τυπικό αίτημα. Η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη παραιτήθηκε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Το κίνημα ή πραξικόπημα του 1909, δεν ήταν μόνο ένα κίνημα που περιοριζόταν σε αυτά τα αιτήματα. Είχε ξεκινήσει έπειτα από συνεννοήσεις ανώτερων και κατώτερων στελεχών του στρατού, με στοιχεία του εμπορικού κόσμου, εμπορικές συντεχνίες και με στοιχεία από το φοιτητικό κίνημα. Εξέφραζε την ανάγκη για ανόρθωση, μια ανάγκη η οποία ήταν έντονη μετά την ήττα του 1897 και αποτελούσε αίτημα του συνόλου των ενεργών πολιτών. Ήδη οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν από το 1909, από το τις αρχές του 1900, είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την ταπείνωση που είχε υποστεί στον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897 και να προχωρήσει στην επίλυση του αλυτρωτικού προβλήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα τότε προς Βορρά σταματούσε στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία. Η επέμβαση των αξιωματικών του πεζικού και του πυροβολικού, οδήγησε σε εξελίξεις που έφεραν στην επιφάνεια τα αιτήματα αυτά, μαζί με άλλα αιτήματα κοινωνικού χαρακτήρα, γιατί παρά την ευημερία των αριθμών, παρά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι κοινωνικές αντιθέσεις είχαν γίνει εντονότερες. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν επικίνδυνα για την καθεστηκυία τάξη, καθώς η τύχη του νεοελληνισμού, έφερε στην ηγεσία του τόπου τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν πολίτικό ο οποίος είχε διακριθεί στην Κρήτη για τους αγώνες του και για την αντιπαράθεσή του με τον αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με το μεγάλο κύρος, τις ικανότητες που διέθετε, αλλά και με την αναγνώριση από τις μεγάλες δυνάμεις, μπόρεσε και τιθάσευσε τα πράγματα και οδήγησε όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε το 1909, στους λαμπρούς από πλευράς αποτελέσματος Βαλκανικούς Πολέμους και στη συνέχεια στις άλλες εξελίξεις που έχουν σχέση με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θέση της Ελλάδας σ'αυτόν και τη Μικρά Ασία. Το Κίνημα λοιπόν στο Γουδί ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, της Ελλάδας.
Ευαγγελία Τσαλαβρετα
[1] Το Αλφαβητάρι της Μυθολογίας δουλεύτηκε με την Γ τάξη του 1ου Πειραματικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» του σχολικού έτους 2008-09, από τους μαθητες και μαθήτριες: Αγγέλη Ερασμία, Ανηλιώτης Νικόλαος, Αντωνούλη Ελένη, Βαϊτσοπούλου Ευαγγελία, Γιαγιά Άννα Μαρία, Γκαζάκης Γιώργος, Ιωαννίδου Ευγενία, Καούρης Νικόλαος, Κατσανίκα Χριστίνα, Κουλέρα ΑΜρία, Κραβαρίτη Βασιλική, Λίτσας απόστολος, Μαστακούλης Χρίστος, Νταλιπάι Ίνα, Παπαθανασίου Ειρήνη, Ρούτσι Τζουλιάνο, Σαχάι Ρομπέρτο, Τσατσάκου Κατερίνα, Τσιτσιγιάννη Μαρία, Τσορβαντζ'ής Αποστολος,
Το Αλφαβητάρι της Μυθολογίας θα το βρείτε στην διεύθυνση: http://www.scribd.com/share/upload/15688733/1x3srub024nh32jj5aiw