Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Σπουδαίοι νεκροί στην Αγορά των Αιγών

Μια μοναδική για το υλικό της ασημένια λήκυθος και μία υδρία με οστά στο εσωτερικό της βρέθηκαν κοντά στην ταφή του Ηρακλή της Βαρσίνης, του γιου του Αλεξάνδρου

Η ασημένια λήκυθος

Η ομάδα των αρχαιολόγων που ανασκάπτει τη Βεργίνα, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Χρυσούλας Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, βρέθηκε αυτές τις μέρες μπροστά σε δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία, τα οποία ήταν θαμμένα κοντά στο πολύτιμο περσινό ταφικό σύνολο.
Τα δύο αγγεία είναι ταλαιπωρημένα από το βαρύ χώμα που τα σκέπαζε και βρίσκονταν στην ίδια ακριβώς επίχωση με το χάλκινο αγγείο. Το ένα είναι μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος με πώμα και το άλλο μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας.
Στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου δεν είναι φανερά κάποια υπολείμματα ταφής, έτσι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας διακρίνονται οστά και είναι βέβαιο πως η μικρανασκαφή που θα ακολουθήσει στο εργαστήριο θα παράσχει (όπως και η περυσινή) ενδιαφέροντα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ή της νεκρής, που θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην ιστορική αποτίμηση του ευρήματος.
«Είμαστε ευτυχείς ότι το νέο εύρημα συμπληρώνει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς και επιβεβαιώνει με νέα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις πρώτες ερμηνείες μας. Σε πρακτικό επίπεδο είμαστε σίγουροι ότι οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ., τις οποίες ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους, θα συνεχίσουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά τις μακροχρόνιες προσπάθειες της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας», δήλωσε η κ. Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, ευχαριστώντας τους συνεργάτες της και τους φοιτητές που συμμετείχαν στην ανασκαφή.
Υπενθυμίζεται ότι το πολύτιμο ταφικό σύνολο που βρέθηκε πέρσι σε ένα μεγάλο ορθογώνιο όρυγμα την Αγορά των Αιγών, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στην 22η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη. Η κ. Σαατσόγλου-Παλιαδέλη ανέφερε τότε ότι από την πρώτη στιγμή της ανεύρεσής του το ταφικό σύνολο παρέπεμπε άμεσα σε βασιλικό νεκρό και η οστεοαρχαιολογική εξέταση των οστών που ακολούθησε έδειξε ότι επρόκειτο για νεαρό άτομο, που στη συνέχεια ταυτίστηκε πιθανόν με τον Ηρακλή της Βαρσίνης, γιο του Αλεξάνδρου.

Ασημένια οστεοδόχος υδρία
Εντυπωσιακό είναι επίσης το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, όμοιο με αυτό των βασιλικών τάφων, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Εχει 17 κλαδιά με 8 φύλλα το καθένα και άλλα 44 ανεξάρτητα φύλλα, ενώ σε κάθε κλαδί υπάρχουν δύο βελανίδια. Χρυσά στεφάνια βελανιδιάς φορούσαν άντρες βασιλείς, έτσι από την αρχή το φύλλο του νεκρού πάνω στον οποίο βρέθηκε ήταν σχεδόν σίγουρο πως ήταν άντρας. Τη σπουδαιότητα του προσώπου μαρτυρούσαν ακόμη η πολυτελής και μοναδική για το μέγεθός της οστεοθήκη, αλλά και οι χρυσοκλωστές που βρέθηκαν ανάμεσα στα οστά, γεγονός που δείχνει ότι ο νεκρός ήταν τυλιγμένος με ένα χρυσοπόρφυρο ύφασμα, ανάλογο με αυτό που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου