Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πριν από τους Περσικούς πολέμους ξεκίνησε η προέλαση των Μακεδόνων στον Αξιό

Τις... καλύτερες θέσεις ακόμη και μετά θάνατον έπιαναν οι επιφανείς πολίτες, ενώ οι οικογενειακοί τάφοι ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε η έρευνα των αρχαιολόγων της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υπό τη διεύθυνση των Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου διεξάγεται στο Αρχοντικό της Πέλλας και επικεντρώνεται σε 50 τάφους του δυτικού νεκροταφείου του αρχαίου οικισμού.
Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Αρχοντικό Πέλλας
Δέκα από τους συνολικά 24 τάφους, που τοποθετούνται χρονικά στην αρχαϊκή εποχή (580-480 π.Χ.), ανήκουν στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών, εκπροσώπων της ευημερούσας κοινωνίας του Αρχοντικού.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα συμπεραίνεται ότι η προέλαση των Μακεδόνων μέχρι τον Αξιό είχε συντελεστεί πολύ παλιότερα και όχι μετά τους Περσικούς Πολέμους, όπως υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των ερευνητών μέχρι πρόσφατα», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.
Οι ανασκαφές επιβεβαίωσαν το άνοιγμα της οικονομίας από τα χρόνια της βασιλείας του Αλκέτα (580-560 π.Χ.), με την πρόσβαση του πληθυσμού σε σταθερά μεγάλες ποσότητες ειδών πολυτελείας μέσω της δημιουργίας εμπορικών σχέσεων με όλη τη Μεσόγειο.
Ο οικισμός του Αρχοντικού, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Πέλλα, κατοικούνταν σταθερά από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία) έως και τα υστεροβυζαντινά χρόνια (14ος αιώνας).
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου