Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ιστορικές αναδρομές Ιουλίου 2009

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Ιουλίου. Οι ιστορικές αναδρομές του Μιχ. Κατσίγερα παρουσιάζονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
Για το μήνα Ιούλιο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε:
Η σημαντικότερη στρογγυλή επέτειος γεγονότων 20ου Αιώνα για αυτό το μήνα Ιούλιο, είναι η κατάκτηση της Σελήνης από τους Αμερικανούς. Είναι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά τον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Στις 16 Ιουλίου του 1969, το διαστημόπλοιο Απόλλων 11 εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κένεντι, στη Φλόριντα, με προορισμό τη Σελήνη.
Στις 21 Ιουλίου, 1και 56 ώρα Γκρήνουιτς, και ενώ είχε προηγουμένως προσεληνωθεί στη Σελήνη το Eagle, ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, κατέβηκε και περπάτησε επάνω στη Σελήνη. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε εκεί και είπε τα λόγια που έκτοτε γράφτηκαν πάνω στο σώμα της παγκόσμιας ιστορίας: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».
Με την κατάκτηση της Σελήνης οι ΗΠΑ, επέτυχαν πέρα από ένα μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα και την πρωτιά, κερδίζοντας την κούρσα του Διαστήματος, στην αρχή της οποίας η Σοβιετική Ένωση κατείχε την πρώτη θέση. Όμως οι προσπάθειες των Αμερικανών και κυρίως τα μεγάλα ποσά που διέθεσαν για το λόγο αυτό, με την έμπνευση των τελευταίων ετών, του Αϊζενχάουερ αλλά κυρίως του προέδρου Κένεντι και του Λίντον Τζόνσον, που συνέχισε την πολιτική χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, έφτασαν στο σημείο να είναι οι νικητές στην κούρσα του Διαστήματος. Έκτοτε, οι Αμερικανοί έχουν πατήσει στη Σελήνη πρώτοι και μόνοι.
Προηγήθηκαν σοβιετικές συσκευές, δίχως την παρουσία κοσμοναυτών. Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης, Νιλ Άρμστρονγκ, στις 21 Ιουλίου του 1969.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου