Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ιστορικές αναδρομές Ιουνίου 2009

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Ιουνίου. Οι ιστορικές αναδρομές του Μιχ. Κατσίγερα παρουσιάζονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
Για το μήνα Ιούνιο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε:
21 Ιουνίου του 1919: το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, αποφασίζει να μην παραδώσει τα σκάφη του στους νικητές του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.Τα σκάφη είχαν συγκεντρωθεί στον βρετανικό ναύσταθμο του Σκάπα Φλόου στη Σκωτία. Εκεί, οι Γερμανοί τα τινάζουν και τα βυθίζουν.
2 Ιουνίου του 1979: αρχίζει η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Πολωνία, όπου γεννήθηκε και υπηρέτησε ως ιεράρχης πριν από την ανάδειξή του σε Πάπα της Ρώμης. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται θεαματικά, καθώς τον υποδέχονται χιλιάδες πολίτες και οι Αρχές της Πολωνίας. Ο Πάπας, εκφωνεί λόγο και μεταξύ άλλων τονίζει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι ένα σημαντικό πρώτο ρήγμα στο σύνολο των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.
7 ως τις 10 Ιουνίου του 1979: διεξάγονται για πρώτη φορά στις 9 τότε χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εκλογές, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υψηλότερη συμμετοχή σημειώνεται στο Βέλγιο, όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 90% ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στη Βρετανία, με τα ποσοστά να ξεπερνούν μόλις το 30%.
18 Ιουνίου του 1979: οι Αμερικανού και οι Σοβιετικοί συνυπογράφουν τη συμφωνία SALT II Με βάση τη συμφωνία αυτή, περιορίζονται τα όπλα μαζικής καταστροφής των δύο τότε υπερδυνάμεων. Κάτι που όμως δεν τηρήθηκε.
Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου του 1989: το κινεζικό καθεστώς αποφασίζει να δώσει ένα τέρμα στις διαδηλώσεις Κινέζων πολιτών, που ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες στην πλατεία Τιεν Αμέν του Πεκίνου. Με απόφαση του πρωθυπουργού Λι Πενγκ, κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος και δεκάδες διαδηλωτές συνθλίβονται από τα άρματα μάχης ή σκοτώνονται από τους στρατιώτες. (Φωτογραφία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου