Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ιστορικές Αναδρομές Απριλίου 2009

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Απριλίου. Οι ιστορικές αναδρομές του Μιχ. Κατσίγερα παρουσιάζονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
Για το μήνα Απρίλιο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε:
Στις 2 Απριλίου του 1919, δολοφονείται στο Μεξικό ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο μεγάλος επαναστάτης - «αγροτιστής» του Μεξικού στις αρχές του 20ου Αιώνα. Δρα στο Νότο, σε παράλληλη δράση με τον Πάντσο Βίλα που δρα στον Βορρά.
Στις 4 Απριλίου του 1939, ιταλικά στρατεύματα αποβιβάζονται και κατακτούν άνευ πολέμου την Αλβανία. Είναι η πρώτη και ενδεχομένως μοιραία κίνηση του Μουσολίνι για επέκταση της ιταλικής κυριαρχίας, αυτή τη φορά στη Βαλκανική, καθώς είχε προηγηθεί η Αβησσυνία το 1935, με τη σχετική ανοχή των άλλων αποικιακών δυνάμεων. Είναι η μοιραία κίνηση η οποία θα οδηγήσει αργότερα ως συνέπεια, στον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και θα είναι η αρχή του τέλους για τον ιταλικό φασισμό.
Στις 4 Απριλίου του 1949, 12 κράτη στην Ουάσινγκτον από τα οποία τα 11 είναι δημοκρατικά και ένα είναι δικτατορικό, συνυπογράφουν το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού, αυτό που σήμερα ονομάζουμε ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, είναι ένας συνασπισμός πολιτικός και στρατιωτικός που είχε ως σκοπό να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και την πίεση της άλλης μεγάλης υπερδύναμης, που είχε προκύψει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, της Σοβιετικής Ένωσης. Το παράδοξο στην ιστορία του ΝΑΤΟ είναι πως η πρώτη του στρατιωτική επέμβαση έγινε το 1995 και όχι για να αντιμετωπίσει τους Σοβιετικούς, καθώς είχαν ήδη καταρρεύσει από το 1989, αλλά για να «τσακίσει» ότι είχε απομείνει από την Γιουγκοσλαβία και ουσιαστικά την Σερβία.
Στις 28 Απριλίου του 1969, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ντε Γκωλ, υποβάλει την παραίτησή του καθώς είχε προτείνει τη μεταρρύθμιση της γερουσίας και της περιφερειακής διοίκησης και οι προτάσεις του απορρίφθηκαν, μετά από δημοψήφισμα. Είχε προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να απαντήσει στο αίτημα της γαλλικής κοινωνίας για εκσυγχρονισμό της Γαλλίας, όπως αυτός προέκυπτε από τη μεγάλη εκείνη κίνηση του Μάη του ΄68. Έτσι ο στρατηγός Ντε Γκωλ, τελείωνε τη λαμπρή πολιτική του καριέρα η οποία είχε αρχίσει κατά την έναρξη του πολέμου όταν έγινε υφυπουργός Αμύνης και άρχισε να είναι ηγετική, όταν στις 18 Ιουνίου του 1940, ανέλαβε από το Λονδίνο, την ηγεσία των Ελευθέρων Γάλλων στον αγώνα τους εναντίων των Γερμανών. Μεταπολεμικά, ο Ντε Γκωλ, κυριάρχησε στη γαλλική πολιτική ζωή, ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης η οποία εργάσθηκε για το μεγαλείο της Γαλλίας, όπως αυτός το αντιλαμβανόταν, και μάλιστα δημιούργησε προβλήματα στη Δύση καθώς αμφισβητούσε την απόλυτη επικυριαρχία των Αμερικανών στην Ευρώπη.
Στις 4 Απριλίου του 1969, ο καρδιοχειρουργός, Δρ. Κούλεϊ, επιτυγχάνει την πρώτη στην ιστορία τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς σε άνθρωπο, στο Χιούστον του Τέξας.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Ιατρικής.
Στις 19 Απριλίου του 1999, το κτήριο του Ράϊχσταγκ στο Βερολίνο, λειτουργεί και πάλι ως έδρα του κοινοβουλίου της Γερμανίας. Αυτή τη φορά εγκαθίσταται η Ομοσπονδιακή Βουλή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της ενοποιημένης πλέον από το 1989 Γερμανίας. Το Ράϊχσταγκ, είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ενοποιημένη Γερμανία το αποκαθιστά και μάλιστα ο τρούλος του γίνεται από γυαλί, για να σηματοδοτεί τη διαφάνεια από την οποία έχει ανάγκη η δημοκρατική πολιτική ζωή. Είναι ένα σύμβολο την νέας δημοκρατικής Γερμανίας.
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου