Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Βυζαντινά χρόνια: Βρήκαν πολυτελή έπαυλη 1400 ετών

Μια πολυτελή παραθαλάσσια έπαυλη του 6ου μ.Χ. αιώνα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Το πολυτελούς κατασκευής οικοδόμημα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο δεν έχει ακόμη καθαριστεί στο σύνολό του, αλλά και πλήθος γλυπτών στα δωμάτια και στους εξωτερικούς χώρους. Οπως όλα δείχνουν αναπτύσσονταν γύρω από μια κιονοστήρικτη αυλή, στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πεσμένα επτά τμήματα από κορμούς αρράβδωτων κιόνων, τρία ιωνικά κιονόκρανα και επτά επιθήματα με σχηματοποιημένα φύλλα του φυτού άκανθα.
Μιλώντας στο «Εθνος» η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ασπασία Ντίνα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια παραθαλάσσια έπαυλη, πολυτελούς κατασκευής, με ενδιαφέρουσα τεχνική και διάκοσμο, ενώ βρέθηκε μεγάλος αριθμός χάλκινων νομισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι του Ιουστινιανού Νομισματοκοπείου Θεσσαλονίκης.
Στην πρόσοψη υπήρχαν τρεις χώροι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με θυραία ανοίγματα, ενώ τα δάπεδα ήταν στρωμένα με μαρμάρινες πλάκες.
Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση από την έπαυλη ανακαλύφθηκε νεκροταφείο με κεραμοσκεπείς και πλακοσκεπείς τάφους, καθώς και πολλά κτερίσματα: χάλκινες πόρπες, βραχιόλια, χάντρες, ενώτια, θραύσματα λύχνων, οινοχόων, αμφορέων και όστρακα.
Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται και φέρνουν στο φως κομμάτι-κομμάτι την επισκοπική πόλη των Φθιωτιδών Θηβών, στα ερείπια της οποίας οικοδομήθηκε η Νέα Αγχίαλος.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου