Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Εσωσαν αρχαίο λέοντα

Είχαν σκοπό να το πουλήσουν στα 500.000 ευρώ. Το μαρμάρινο γλυπτό χρονολογείται τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας

Εσωσαν αρχαίο λέοντα
Εναν από τους ωραιότερους και καλύτερα σωζόμενους επιτύμβιους λέοντες Κλασικής Εποχής κατέσχεσαν άνδρες του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Ιτέα Φωκίδας. Το μαρμάρινο λιοντάρι χρονολογείται στον 5ο-4ο αι. π.Χ. και βρισκόταν στα χέρια τριών ημεδαπών που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμφισσας.
Το αρχαίο γλυπτό είναι μήκους 110 εκ. και πλάτους 30-35 εκ. (σε κάποια σημεία είναι πλατύτερο λόγω της παράστασής του). Πιθανόν είχε χρησιμοποιηθεί σαν επιτύμβιο σήμα στην αρχαιότητα. Τα πόδια του έχουν σπάσει, καθώς και τμήμα του προσώπου του. Η λευκή γραμμή στα σημεία θραύσης υποδηλώνει ότι αυτή έγινε κατά τη σύγχρονη και όχι κατά την αρχαία εποχή. Φέρει ίχνη χρώματος και είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.
Κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών το εξέτασε και αποφάνθηκε περί της γνησιότητας και της μεγάλης αξίας του. Ετσι οι κάτοχοί του θα παραπεμφθούν κατά πάσα πιθανότητα για κακούργημα (για έργα άνω των 150.000 ευρώ).
Ειδική επιτροπή θα συσταθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εκτίμηση της εμπορικής του αξίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν σκοπό να το διαθέσουν σε άγνωστους αγοραστές αντί του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ.
Οι αρχαιολόγοι εκτίμησαν ότι υπάρχει πιθανότητα το αρχαίο να έχει μεταφερθεί από τη γειτονική Βοιωτία. Στη Φωκίδα, όπου είχε μεταφερθεί για την αγοραπωλησία, δεν υπάρχει πρακτική να τοποθετούνται λέοντες επάνω σε τύμβους. Δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την περίπτωση να ανήκε σε κάποιο τοπικό ιερό, αλλά θεωρούν επικρατέστερη την άποψη πως δημιουργήθηκε στον διπλανό νομό.
Τον Ιούνιο του 2009 είχε εντοπιστεί στη Βοιωτία μαρμάρινος λέοντας 300 κιλών, που τον είχαν παρατήσει αρχαιοκάπηλοι. Οι αστυνομικοί που τον εντόπισαν, αφού είδαν ότι κανείς δεν εμφανίστηκε να τον παραλάβει, τον μετέφεραν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Στη Βοιωτία έχουμε λέοντες σμιλευμένους σε λευκό μάρμαρο επάνω σε σημαντικά ταφικά μνημεία, ίσως πολυάνδρια (θυμίζουμε τον Λέοντα της Χαιρώνειας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου