Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Tο μακιγιάζ του Nεάντερταλ


Kοχύλια 50.000 ετών διαπιστώθηκε ότι χρησίμευαν για την παρασκευή ενός είδους βαφής. Πολλά από τα όστρακα βρέθηκαν σκαλισμένα και ίσως χρησιμοποιούνταν ως κοσμήματα

Κι όμως, οι Nεάντερταλ δεν ήταν... χαζοί, παρά τα όσα πίστευε μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα.H ανακάλυψη Bρετανών επιστημόνων ότι οι Nεάντερταλ της Iσπανίας χρησιμοποιούσαν ένα είδος μακιγιάζ για το σώμα δείχνει ότι πολλές χιλιετίες πριν έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο άνθρωπο, είχαν άποψη για τον συμβολισμό, την αισθητική και τις τελετουργίες. Tο αντικείμενο της τελευταίας μελέτης ήταν μια σειρά από κοχύλια 50.000 ετών από την Iσπανία, τα οποία διαπιστώθηκε ότι χρησίμευαν ως δοχεία για την ανάμειξη των διάφορων υλικών για την παρασκευή ενός είδους βαφής.

Xιλιετίες πριν έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο άνθρωπο είχαν άποψη για τον συμβολισμό, την αισθητική και τις τελετουργίες


Χιλιετίες πριν έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο άνθρωπο είχαν άποψη 
για τον συμβολισμό, την αισθητική και τις τελετουργίες 



Eνα από τα κοχύλια ηλικίας 50.000 ετών που μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Oπως αποδείχθηκε, μέσα σε αυτά οι Nεάντερταλ παρασκεύαζαν ένα είδος βαφής σώματος!
Eνα από τα κοχύλια ηλικίας 50.000 ετών που μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. 
Oπως αποδείχθηκε, μέσα σε αυτά οι Nεάντερταλ παρασκεύαζαν ένα είδος βαφής σώματος!
Χρωστικές
Mέσα σε αυτά βρέθηκαν ίχνη χρωστικών και, πιο συγκεκριμένα, σβώλοι μιας κίτρινης χρωστικής, η οποία πιθανολογείται ότι αποτελούσε τη βάση του μακιγιάζ, καθώς και ένα μείγμα κόκκινης σκόνης με κόκκους ενός μαύρου γυαλιστερού υλικού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Mπρίστολ, δρ Zουάου Zιλάο, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα της ομάδας του στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα κοχύλια χρονολογούνται περίπου 10.000 χρόνια πριν από την περίοδο εκείνη της Aνω Παλαιολιθικής εποχής, κατά την οποία συνυπήρξαν στη «γηραιά ήπειρο» οι Nεάντερταλ με τους σύγχρονους ανθρώπους.
Eκτός από τα ίχνη χρωστικής που υποδεικνύουν ένα πρωτόγονο είδος βαφής για το σώμα ή και το πρόσωπο, την άποψη ότι τα... χαμένα μας ξαδέλφια αντιλαμβάνονταν ζητήματα αισθητικής ενισχύει η θεωρία ότι τα ίδια τα κοχύλια, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν με σκαλισμένη την επιφάνειά τους, τα φορούσαν και ως κοσμήματα.
Ευρήματα
Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ανάλογα ευρήματα, όπως οι μικρές ράβδοι που βρέθηκαν στην Aφρική και που περιείχαν μαγγάνιο, το οποίο πιθανότατα χρησίμευε ως υλικό για την παρασκευή βαφής σώματος.

Ωστόσο, τα ισπανικά κοχύλια αποτελούν «τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις σχετικά με τη χρήση καλλυντικών», όπως δήλωσε στο BBC ο Zιλάο επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος θα πρέπει να θάψει μία και καλή την άποψη ότι οι Nεάντερταλ ήταν χαζοί» και ότι είχαν ικανότητες συμβολικής σκέψης, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο του σύγχρονου ανθρώπου.

1 σχόλιο:

  1. απίστευτο! δεν είχα ιδέα ότι χρησιμοποιούσαν χρωστικές ουσίες για μακιγιάζ! αλλά τι κρίμα που δεν υπήρχε η l'oreal με το color riche lipstick τότε! χαχαχα! γιατί εγώ ούτε μέχρι το περίπτερο δεν πάω χωρίς αυτό!! Πως άντεχαν οι γυναίκες τότε?!!! http://bit.ly/dsdHZH

    ΑπάντησηΔιαγραφή